Kuule, koe & näe

niin & näin 4/2022: teemoina Teknologian kritiikki & Hoiva

Teknologian kritiikki -teemassa käsitellään etenkin korkean teknologian valta-asemaa työelämässä, koulutuksessa ja kulttuurissa. Teeman ja koko numeron avaa filosofi David Skrbinan haastattelu, jossa punnitaan teknologian metafyysistä luonnetta. Pasi Takkinen ja Pasi Heikkurinen luotaavat kestävyysasiantuntijuuden normeja koettelemalla mitä tapahtuu, jos asiantuntija kieltäytyy tietyn teknologian käytöstä. Juha Suoranta ja Marko Teräs ruotivat artikkelissaan korkeakoulutuksen digitalisoitumista analysoimalla erityisesti valtiollista Digivisio 2030 -hanketta. Juho Rantala, Paula Alanen ja Jaana Parviainen luovat katsauksen tekoälytutkimuksen toistettavuusongelmiin, ja tietokonetaiteilija Ville-Matias Heikkilä hahmottaa digitaalisen kulttuurin kasvuorientoitunutta maksimalismia.

Talvinumeron toinen teemapaketti pureutuu hoivakriisiin ja hoivan etiikkaan. Ylva Gustafsson tutkii artikkelissaan, kuinka terveydenhuollon rakenteellisia ongelmia on pyritty ratkomaan vaatimalla työntekijöiltä tunnetaitoja. Tutkija Hanna Ylöstalo kertoo haastattelussa, kuinka hoivaa on systemaattisesti aliresursoitu poliittisella päätöksenteolla. Tiina Vaittisen essee asettaa hoivan tarpeen yhteiskunnallisten suhteiden ytimeen ja Aliisa Taljan esseessä hoivan piireiksi tunnistetaan yksilö, yhteisö ja maa. Teemaa täydentää Aino-Kaisa Koistisen runous, jossa hoiva kehkeytyy lajienvälisissä suhteissa.

niin & näin 4/2022 tarjoaa myös muuta ajankohtaista ja ajatonta luettavaa. Ilpo Hirvosen essee tuo yhteen Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin synkkiä ja kauniita tunnelmia. Kuraattori Katie McDougall kertoo ”There Might Be Corners but the Center is on the Move” -näyttelysarjan syntyprosessista, jossa asetutaan ”ei-tietämisen” alueelle. Helsingin yliopiston filosofian laitosten tuoreet tohtorit valottavat, mitä filosofia heille merkitsee.

Kolumneissa Antti Rautiainen pohtii venäläisten kollektiivista vastuuta sotatilassa ja Yannick Lahti valaisee Italian populistipuolueiden piirteitä. Otteita ajasta -palstalla katsastetaan robofilosofian, pragmatistisen estetiikan ja pohjoismaisten filosofian opiskelijoiden konferensseja ja muistetaan filosofi Saul Kripkeä (1940–2022). Kirja-arvioissa esitellään Edmund Husserlin fenomenologiaa, salaliittoteorioita, antiikin eläinajattelua ja Leevi Lehdon perintöä.

Numeron taiteilijat ovat Kaisa Huotari ja Matti Rantanen.

Numeron 4/2022 sisällysluetteloon, vapaasti luettaviin verkkoteksteihin ja kaikille avoimeen juttuarkistoon voi tutustua lehden verkkosivuilla: www.netn.fi

Yhteydenotot

niin & näin -päätoimittaja (paatoimittaja@netn.fi):
Kaisa Kortekallio, 040 822 7773

yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset:
Jukka Kangasniemi, jukka.m.kangasniemi@gmail.com, 040 721 4891